Що таке сухе молоко і як його відрізнити від справжнього?

Що таке сухе молоко і як його відрізнити від справжнього?

Що таке сухе молоко і як його відрізнити від справжнього?

Сухе молоко – продукт, отриманий з натурального коров'ячого молока шляхом його згущення і висушування в спеціальних сушильних установках. Цей всім відомий продукт являє собою розчинний порошок, який розчиняють у теплій воді. Цим він і відрізняється від звичайного, справжнього молока.

Готовий напій зберігає всі корисні властивості натурального молока. Цей продукт почали використовувати ще на початку дев'ятнадцятого століття. Вперше промислове виробництво сухого молока налагодив в 1932 році хімік М. Дірчов. Напій виробляють шляхом пастеризації і згущення свіжого коров'ячого молока. Потім його гомогенизують і сушать на спеціальних сушках при температурі 150-180 градусів Цельсія. Після сушіння цей продукт просівають і охолоджують. Сухе молоко більш популярне в зимовий період, у регіонах, де свіже молоко поставляється в обмеженій кількості.

Сухе молоко

 

Склад і калорійність сухого молока

Сьогодні виготовляють незбиране молоко, знежирене і швидкорозчинне молоко. Їх відмінність в процентному вмісті деяких речовин і в областях застосування. Цільне і знежирене сухе молоко в складі містять відповідно 4 і 5% вологи, 26 і 36% білка, 25 і 1% жиру, 37 і 52% молочного цукру, 10 і 6% мінеральних речовин. Калорійність сухого молока цільного становить 549,3 ккал, калорійність сухого молока знежиреного – 373 ккал. На 100 грамів молока припадає: вітаміну А – 0003 мг, В1 – 0046 мг, В2 – 2,1 мг, D – 0,57 мкг, холіну – 23,6 мг, вітаміну РР – 5 мг, вітаміну Е – 3,2 мкг , вітаміну С м 4 мг, вітаміну В12 – 0,4 мкг, вітаміну В9 – 5 мкг.

До складу сухого молока входить значна кількість кальцію (1000 мг), натрію (400 мг), калію (1200 мг) і фосфору (780 мг). У невеликій кількості в молоці міститься магній, кобальт, молібден, селен, марганець, а також залізо, йод, сірка і хлор. Цей напій містить всі двадцять найважливіших амінокислот.

Користь сухого молока

Досить часто в засобах масової інформації обговорюється заміна виробниками натурального молока розведеним сухим. Чим же відрізняється сухе молоко від свіжого напою? Шляхом аналітичного порівняння доведено, що відмінності між цільним молоком і молоком, відновленим з порошку, незначні. Про користь сухого молока насамперед говорить те, що воно виготовляється з того ж натурального коров'ячого молока. Однак харчова цінність натурального коров'ячого молока вища за рахунок вмісту білків, вітамінів, вуглеводів. Вміст холестерину приблизно однаково і в сухому, і натуральному молоці. Вітамін В12, який міститься в сухому молоці у великій кількості, робить його корисним при анемії. Сто грамів відновленого молока з порошку задовольняє добову потребу організму в цьому вітаміні. Користь сухого молока багато в чому залежить від його якості. Тільки якісний продукт може тимчасово замінити натуральне молоко.

Шкода сухого молока

Значної шкоди сухе молоко може завдати при відсутності в організмі людини ферменту, що розщеплює лактозу. Характерними симптомами нестерпності можуть бути діарея, здуття живота, болі в черевній порожнині. Чималу шкоду сухе молоко завдає людському організму за умови недотримання виробниками технологічних норм виробництва цього напою. Приміром, в знежирене молоко деякі виробники додають НЕ молочний жир, а низькоякісні дезодоровані рослинні жири, які позбавляють продукт цінних жиророзчинних вітамінів. Виявити подібне порушення можливо лише методом лабораторних досліджень. Тому при виборі молока бажано віддавати перевагу відомим виробникам.

ТМ «Молоко від фермера» пропонує вам спробувати якісне органічне молоко.

2014-12-19 Новини 2513
Continue shopping Compare

has been added to your wishlist.

Continue shopping My wishlists